Easily Brighten Up your Living Space with Splashes of Colour

Mar 10, 16 Easily Brighten Up your Living Space with Splashes of Colour

Wanted a Warmer House?

Rebecca and Tim Udvary’s last home was stark and minimalist, so when they purchased this house, in Melbourne’s Elsternwick, they looked for something different. “We wanted a warmer house that was a bit softer with a lot more colour and comfortable furniture,” says Rebecca, a professional cook. The interior would still be strong on design and selecting good pieces of furniture, but with two young children already and a baby on the way, a little more practical this time around.

Desire for a warmer house with woody furniture set

Desire for a warmer house with woody furniture set

Characteristics of The House To be Renovated

The property was bought four years ago prior to auction. There were three houses in the same street all for sale at the same time, but the couple wanted this one for several reasons: it was the only brick house with old woody table and chair set; it was on a corner block; and the other homes were already renovated. “We would be paying a premium for a house that was not our style,” Rebecca says. So they put in a few bids before the auction and managed to secure it as their home – and second renovation project.

The Old Brick House

The Old Brick House

The previous owner was an old lady who had done a lot of “renovating” herself. So while the house wasn’t in great condition, it was sound. The couple enlisted Melbourne-based architect Clare Cousins to draw up plans to knock down the back part of the property. They painted and polished the floorboards in the entry and hall and plan to renovate an area that will become their ensuite, a study for Tim (who’s an engineer) and the original kitchen that’s currently used as a laundry.

How The House is Renovated!

The renovations were relatively painless as the couple knew what to expect and also spent more time planning this time. They also used the same builder as they did for their previous renovation, which was a fortuitous decision. “He pulled out all the stops to have the house finished before Christmas so we could move in before Woody [their now two-year-old son] was born,” Rebecca explains. As a result the work was completed in just five months.

The budget had the biggest impact on the design process. “We had planned for a second storey that would house three children’s bedrooms, a playroom and a bathroom, but the budget meant we kept everything on one level,” Rebecca says. “I think that this made for a better and tighter design.”

The house is planned to be renovated and extended to a Two storey house with rooms for kids

The house is planned to be renovated and extended to a Two storey house with rooms for kids

The couple aren’t in any hurry to commence the rest of the renovations as the house is still very liveable. “We plan to stay here for a few more years at least, but never say never,” Rebecca laughs.

468 ad

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *